Aşure tarifi


Akşamdan ikibuçuk bardak (500 gr.) buğdayı iyice yıkayıp kaynar suyla bir iki taşım kaynatıp altını kapatın ve ertesi sabaha kadar dinlenmeye bırakın.  Bir bardak nohut ve bir bardak fasulyeyi kaynar suyla ıslatın.

Sabah şişen buğdayın suyunu süzüp büyükçe bir tencereye alın. Üzerini beş parmak geçecek kadar suyla kaynatmaya başlayın.  İçine beş adet karanfil atın.

Düdüklü tencerede yumuşayana kadar (20 dk.) pişirilmiş nohut ve fasulyeyi kaynamakta olan buğdayın içine atın. İyice kıvama gelen buğday dibine tutmasın diye azar azar sıcak su ekleyerek sık sık karıştırın.

Bir bardak soyulmuş badem, bir bardak sarı üzüm, bir bardak kayısı, sıcak suda ıslatılmış bir bardak incir, bir bardak fındık, bir bardak dut, dolmalık fıstık, sıcak suda ıslatılmış kuş üzümü, bir adet elma ve ayva (çeşidi çoğaltabilirsiniz) ilave edin. İlave edilen malzemeler küp doğranmış malzemeler yumuşayıncaya kadar sıcak su ekleyerek pişirin. İnciri indirmeye yakın ilave edin.

Renginin koyulaşmaması için pişen aşureye dört buçuk bardak şeker ekleyip karıştırın. Altını kapatıp servis kaselerine alın. Üzerini dilediğiniz malzemeyle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yorumlar